sobota, 10 listopada 2018

Rogale Świętomarcińskie

ciasto:
3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
23 dag miękkiego masła
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżka suchych drożdży
1 łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli

nadzienie:
30 dag białego maku
3/4 szklanki cukru pudru
10 dag pasty migdałowej (marcepanu)
10 dag orzechów włoskich
10 dag blanszowanych migdałów
2-3 łyżki śmietany 18%
6 biszkoptów

do posmarowania:
1 żółtko
2 łyżki mleka

lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki mleka

do posypania 1/2 szklanki posiekanych orzechów










  1. Drożdże wsyp do mleka,wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż się rozpuszczą.
  2. Dodaj jako i aromat waniliowy. Wymieszaj.
  3. Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól i 2 łyżki masła. Wymieszaj.
  4. Dodaj rozczyn drożdżowy i wymieszaj za pomocą łyżki.
  5. Ciasto przełóż na stolnicę oprószona mąką i krótko wyrabiaj. Ciasto powinno był gładkie i lekko lepiące.
  6. Ciasto uformuj w prostokąt i przełóż do naczynia lub formy. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
  7. Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószona mąką i rozwałkuj prostokąt o wymiarach 30 cm x15 cm. Krótsze boki powinny stanowić górę i dół.
  8. Pozostałe masło równomiernie rozsmaruj na cieście. Z każdej strony zostaw mały margines, ok. 0,5 cm.
  9. 1/3 ciasto złóż od góry, a następnie złóż dolną część tak, aby przykrywała pierwsze złożenie. Sklej brzegi i delikatnie rozwałkuj ciasto w prostokąt o wymiarach 25 cm x 18 cm. Powtórz składnia ciasta, przełóż na blachę lub deskę i wstaw do lodówki na 45 minut. Składanie i wałkowanie ciasta powtórz jeszcze 3 razy i schładzaj ciasto między czynnościami przez 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu i składaniu ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  10. Kiedy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie. Biszkopty pokrusz. Mak i orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odcedź. Dodaj migdały i zmiel dwukrotnie na gładką pastę. Pastę migdałową utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj zmielony mak z orzechami i migdałami oraz biszkopty. Dodaj śmietanę i wymieszaj, aby powstała zwarta i gęsta masa.
  11. Ciasto wyjmij z lodówki około 20 minut wcześniej przed robieniem rogali.
  12. Ciasto jeszcze raz rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 65 cm x 35 cm. Przekrój wzdłuż długiego boku na dwie równe części. Każdy z pasków pokrój na trójkąty (powinno ich być 12).
  13. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  14. Porcje ciasta posmaruj nadzieniem, zostawiając mały margines na każdym boku. Następnie zwijaj w rogaliki, zaczynając od dłuższego boku. Rogale układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
  15. Rogale posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
  16. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-22 minut, aż nabiorą apetycznego złotego koloru.
  17. Kiedy rogale się pieką, przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z mlekiem.
  18. Upieczone rogale przełóż na kratkę. Jeszcze ciepłe polej lukrem i posyp posiekanymi orzechami.
  19. Podawaj jeszcze ciepłe z mlekiem, owocową herbatą lub mleczną kawą. 






Smacznego :-)
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dużo przesyłek

  1. Beak Beak - chleb proteinowy 2. Książki w eterze - książka 3. Serce z serca - zakładka 4. Shop for My Love - bluza 5. Milk Lab - zes...