3 i 1/2 szklanki mąki pszennej
23 dag miękkiego masła
1 szklanka ciepłego mleka
1 jajko
3 łyżki cukru
1 łyżka suchych drożdży
1 łyżeczka aromatu waniliowego
szczypta soli
nadzienie:
30 dag białego maku
3/4 szklanki cukru pudru
10 dag pasty migdałowej (marcepanu)
10 dag orzechów włoskich
10 dag blanszowanych migdałów
2-3 łyżki śmietany 18%
6 biszkoptów
do posmarowania:
1 żółtko
2 łyżki mleka
lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki mleka
do posypania 1/2 szklanki posiekanych orzechów
- Drożdże wsyp do mleka,wymieszaj i odstaw na 10 minut, aż się rozpuszczą.
- Dodaj jako i aromat waniliowy. Wymieszaj.
- Do dużej miski przesiej mąkę. Dodaj cukier, sól i 2 łyżki masła. Wymieszaj.
- Dodaj rozczyn drożdżowy i wymieszaj za pomocą łyżki.
- Ciasto przełóż na stolnicę oprószona mąką i krótko wyrabiaj. Ciasto powinno był gładkie i lekko lepiące.
- Ciasto uformuj w prostokąt i przełóż do naczynia lub formy. Przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
- Schłodzone ciasto przełóż na stolnicę oprószona mąką i rozwałkuj prostokąt o wymiarach 30 cm x15 cm. Krótsze boki powinny stanowić górę i dół.
- Pozostałe masło równomiernie rozsmaruj na cieście. Z każdej strony zostaw mały margines, ok. 0,5 cm.
- 1/3 ciasto złóż od góry, a następnie złóż dolną część tak, aby przykrywała pierwsze złożenie. Sklej brzegi i delikatnie rozwałkuj ciasto w prostokąt o wymiarach 25 cm x 18 cm. Powtórz składnia ciasta, przełóż na blachę lub deskę i wstaw do lodówki na 45 minut. Składanie i wałkowanie ciasta powtórz jeszcze 3 razy i schładzaj ciasto między czynnościami przez 30 minut. Po ostatnim wałkowaniu i składaniu ciasto wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Kiedy ciasto się chłodzi, przygotuj nadzienie. Biszkopty pokrusz. Mak i orzechy zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut. Odcedź. Dodaj migdały i zmiel dwukrotnie na gładką pastę. Pastę migdałową utrzyj z cukrem pudrem. Dodaj zmielony mak z orzechami i migdałami oraz biszkopty. Dodaj śmietanę i wymieszaj, aby powstała zwarta i gęsta masa.
- Ciasto wyjmij z lodówki około 20 minut wcześniej przed robieniem rogali.
- Ciasto jeszcze raz rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 65 cm x 35 cm. Przekrój wzdłuż długiego boku na dwie równe części. Każdy z pasków pokrój na trójkąty (powinno ich być 12).
- Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
- Porcje ciasta posmaruj nadzieniem, zostawiając mały margines na każdym boku. Następnie zwijaj w rogaliki, zaczynając od dłuższego boku. Rogale układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 30 minut.
- Rogale posmaruj żółtkiem wymieszanym z mlekiem.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-22 minut, aż nabiorą apetycznego złotego koloru.
- Kiedy rogale się pieką, przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z mlekiem.
- Upieczone rogale przełóż na kratkę. Jeszcze ciepłe polej lukrem i posyp posiekanymi orzechami.
- Podawaj jeszcze ciepłe z mlekiem, owocową herbatą lub mleczną kawą.
Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz